- www.penkavy-nadherne.cz -

chov zlat

Zlatoprska africká - amadava subflava

Zlatoprsky jsou rozšířeny od Senegalu po Etiopii, dále pak na jih k Transvaalu, Natalu a severnímu Kapsku. Známy jsou dvě zeměpisné formy: středoafrická biotop Zlatoprska středoafrická (amadava subflava) a jihoafrická (amadava clarkei). Rozdíl mezi oběma formami je viditelný zvláště u samečků, kde jihoafrický je o něco větší a bříško i hrudník má světle žlutý, zatímco středoafrický má hrudník přelitý svítivě oranžovo červenou barvou. Obývá stepi, pobřežní mokřiny a etiopské hory až do výše 2500 m. Hnízdí jak v párech, tak v menších koloniích. Mimo dobu hnízdění se shlukují v poměrně veliká hejna čítající stovky kusů. S oblibou obsazují opuštěná hnízda různých snovačů.
Zlatoprsky byly jedny z první drobotiny, které jsem si do svého chovu pořídil. Patří mezi nejmenší ptáky vůbec. Měří pouze 9 až 10 cm. Pokud se je rozhodneme chovat, tak musíme počítat s tím, že velikost ok v pletivu nesmí být větší než 10 mm. Sám jsem tyto krásné ptáčky choval v zahradních voliérách spolu s Tygříčky, Motýlky, Astrildy bělolícími, rákosními a podobně. Jsou velice vděční, nenároční, dokonce i krátkodobé ochlazení pod bod mrazu snášejí celkem bez obtíží. Nikoho nenapadají, pouze si hájí okolí svého hnízda. Chovat je však musíme v době hnízdění pouze po páru, jinak by mezi sebou samečkové bojovali. Rádi se koupou a vystavují slunečním paprskům. Často šmejdí po dně voliéry v trávě, kde sbírají různý hmyz, samička v budce pavoučky a podobně. Hnízdo si u mne stavěli vždy v menších polootevřených budkách nebo v uzavřené skořápce s kokosového ořechu, kde byl pouze malý vletový otvor. Jako stavební materiál jsem předkládal nakrátko Zlatoprska 0,1 nastříhanou trávu psineček, kokosová vlákna, seno, asi na deseti centimetrové kousky nastříhaný a rozmotaný sisalový provázek a na výstelku slepičí prachové peří. Zlatoprsky bývají dosti plodné. V hnízdě se může objevit i 9 vajíček, obvykle však snášejí 4 až 7 malinkých bílých vajíček, které zahřívají 11 až 12 dnů. Mláďata mají růžovou kůži a jsou pokryta světlým chmýřím. Rodičům jsem ke krmení mladých předkládal kukly lučních mravenců, které okamžitě sbírali s obrovskou rychlostí. Brali i vaječnou míchanici, ptačinec - žabinec, klíčené zrní a musejí mít k dispozici dostatek namletých vaječných skořápek jako zásobu vápníku, jinak trpí nesnášivostí. Mladí opouštějí hnízdo ve stáří zhruba 20 dnů a staří je ještě asi 14 dnů přikrmují. Pokud máme ve voliéře také vylétlá mláďata Tygříčků tečkovaných, tak jsou od sebe k nerozeznání. Rodičům to však problém nedělá. Snad každý chovatel, kterému drobotina učarovala měl nebo má Zlatoprsky ve svém chovu.




Nahoru