- www.penkavy-nadherne.cz -

chov pan hp

Panenka hnědoprsá - Lohchura (Munia) castaneothorax

Pár penenek hnědoprsých biotop Obývá pobřežní pásy severní a východní Austrálie a nížiny Nové Guineji. Nejraději se zdržuje v rákosových porostech. Hnízdí v párech a mimo tuto dobu se shlukují v obrovská hejna, kde páchají velké škody na obilí. Hnízdo má oválný tvar s krátkou vletovou chodbou. Samičky snáší 4 až 7 bílých vajíček, na kterých sedí 14 dnů. Mláďata jsou zpočátku holá. Hnízdo opouští za 21 až 22 dnů. Rodiče je ještě zhruba tři týdny přikrmují. Sameček panenky hnědoprsé Přepeřování do šatu dospělích trvá dosti dlouhou dobu, mnohdy i půl roku. Já jsem choval Panenky jak v klecích cca 70 cm širokých, tak v zahradních voliérách ve společnosti jiných astrildů. Jsou to klidní, mírumilovní a svým zbarvením elegantní ptáci. Jediný jejich nešvar je, že pokud se nudí, tak vytrhávají ostatním ptákům křídelní pera. Proto je dobré jim do proletovacích voliér či klecí upevnit několik provázků, se kterými by si mohli ve volné přírodě hrát a tak se zabavit. Odchov mladých je jednoduší ve voliéře, kde mají ptáci přirozenější podmínky a větší klid pro hnízdění. Nikoho si nevšímají ani když se pohybuje v blízkosti jejich hnízda. Pro odchov mladých jim postačí klíčené zrní a vaječná míchanice, hmyzí potrava není potřebná. V klecích se dají také celkem bez problémů odchovávat, ale je lepší když umístíme veškerá krmítka, koupelničky a napáječky vně klece na přední mřížku, tak předejdeme zbytečnému rušení chovného páru, který ve společné voliéře ve společné voliéře sedí na hnízdě při podávání krmiva a vody. Samečky rozeznáme od samiček částečně podle ostřejšího zbarvení, ale nejjistější je zpěv. Ten sameček pilně přednáší po celý den. Pokud odstavujeme mladé do proletovacích klecí, tak je nejprve okroužkujeme barevnými kroužky a tím máme při rozeznávání mladých zpívajících samečků vystaráno.




Nahoru