- www.penkavy-nadherne.cz -

chov mot mhl

Motýlek modrohlavý - Uraeginthus angolensis

biotop krmení mladých Motýlek modrohlavý obývá východní Afriku od Rudolfova jezera a jižního Somálska až po střední Tanganiku. Zdržuje se v párech nebo menších skupinkách na suchých stepích a polopouštích. Živí se různými travními semínky a veškerým dostupným hmyzem, zvláště termity. Kulovité hnízdo staví z trávy, většinou nízko v trnitém křoví. Samička snáší obvykle 4 až 6 čistě bílých vajíček, ze kterých se líhnou po 11 dnech mláďata. na mravenčích kuklách Ta jsou pokryta hnědým chmýřím a v koutcích zobáčku mají tmavomodré papily. Hnízdo opouštějí zhruba za 20 dnů a jsou zcela opeřená a letuschopná. Rodiče je ještě dalších minimálně 14 dnů doprovází než jsou zcela samostatní. Mladé samečky můžeme rozeznat již brzo podle intenzivnějšího modrého opeření. Já jsem choval Motýlky modrohlavé stejným způsobem jako Motýlky rudouché. Tedy v zarostlých zahradních voliérách, ale každý druh odděleně. Jejich chov je v podstatě stejný jako chov Motýlků rudouchých. Někteří chovatelé ho považují za druh o něco choulostivější. Toto však potvrdit nemohu. Pokud vytvoříme pro jeho chov takové podmínky, ve kterých se cítí dobře, tak se odmění bezproblémovým samička sameček odchovem mladých. Je třeba si však uvědomit, že k odchovu mladých potřebuje dostatek živočišné potravy. K tomu postačí kukly lučních mravenců. Na slunci jejich modrá barva doslova září, takže patří k druhům kteří dokážou vždy upoutat pozornost každého chovatele.




Nahoru