- www.penkavy-nadherne.cz -

chov holoubků

holoubek diamantový - Geopelia cuneata

Tento miniaturní holoubek biotop obývá téměř celou Austrálii, Ve voliéře s výjimkou pobřežních oblastí od jihovýchodu až po jihozápad. Je zajímavý především tím, že ve své domovině kdy teploty ve stínu dosahují až 45°C a všichni ostatní ptáci se ukrývají před sluncem, tak právě holoubek diamantový se popelí ve vařícím písku, jehož teplota dosahuje až 70°C. Tam ještě roztahuje křídla, aby sluneční paprsky mohly proniknout až na kůži. Přesto se našemu klimatu přizpůsobil natolik, že ho lze v chráněném prostoru dokonce přezimovat. V mém chovu jsem holoubky diamantové nechával hnízdit od jara do podzimu společně s různými drobnými astrildy, kterých si nijak nevšímá, ale naopak, někteří jako třeba Amadina diamantová jim neustále tahají z mládě v hnízdě hnízda veškerá stébla. Přes zimu byli přemístěny do vytápěného prostoru. V zarostlých zahradních voliérách stavěli svá hnízda vpředem připravených malých bedničkách, miskách, ale i v prázdných plechovkách od solviny. Tam nanosili trochu sena a všelijaké drobné větvičky. Snášeli vždy dvě bílá vajíčka, na kterých se oba rodiče střídaly 13 dnů. Po té se vylíhla mladá holoubátka, pokrytá světlým chmýřím. Někdy jen jedno, ale většinou dvě. Jejich vývoj je neuvěřitelně rychlý, rostou doslova v ruce. Od vylíhnutí, opouštějí hnízdo už za 10 až 11 dnů a rodiče je ještě asi 10 dnů přikrmují. Většinou hned následuje další hnízdění. Jakmile samec začne mladé pronásledovat, musíme je oddělit. To už jsou v hnízdě pravděpodobně další mláďata. Hnízdění probíhá tak rychle, že holoubci stihnou za léto vyhnízdit někdy až sedmkrát. Choval jsem vždy pouze jeden pár holoubků na voliéru, ale pokud jsou samička sameček voliéry opravdu dosti prostorné, je možné chovat i více párů pohromadě. V malém prostoru by mezi sebou samečkové bojovali. Dnes existuje i celá řada všelijakých barevných mutací. V zelení osázených voliérách vždy upoutá pozornost každého chovatele. Samečka rozeznáme od samičky podle většího okruží kolem oka. Při námluvách se sameček před samičkou uklání, vrká a roztahuje do vějíře ocas. Lze ho doporučit i začátečníkům. Je nenáročný, mírumilovný a ke krmení postačí běžné směsi zrnin pro drobné exoty s přídavkem malého množství máku.



Nahoru