- www.penkavy-nadherne.cz -

chov apt

Amada tříbarvá - Erythrura (Amblynura) trichroa

pár apt biotop Obývá Sulawesi, Moluky, Novou Guineu, severovýchodní Austrálii, Bismarkovo souostroví, Šalamounovy ostrovy, Banksovy ostrovy a různé tichomořské ostrovy. V přírodě se vyskytují v pahorkatých oblastech i v horách do výše 2400 m. Tam se pohybují převážně na místech zarostlých bujnou vegetací, kde svým zbarvením dokonale splývají s okolím. V době hnízdění žijí v párech a mimo tuto dobu v menších skupinkách. Živí se různými travními semeny a veškerým dostupným hmyzem. Hnízdo staví kulovité s malinkým vletovým otvorem. Samička snáší 3 až 5 bílých vajíček, na kterých se oba rodiče střídají asi 13 dní. Mladí se líhnou holí a v koutcích zobáčku mají svítivě modré papily, jako vodící body pro krmící rodiče. Po opuštění hnízda je staří ještě asi 20 dnů přikrmují. V mém chovu Amady tříbarvé nejlépe hnízdily od dubna do října v zarostlých zahradních voliérách, ve společnosti různých astrildů. Nikdy jsem u nich nepozoroval, že by nějak obtěžovaly, či dokonce napadaly ostatní byť i drobnější druhy. Jsou to mírumilovní ptáci, kteří jakmile se rozhodnou hnízdit, tak následuje jedno hnízdění za druhým. Tomu nakonec zabráníme pouze odchycením a rozdělením chovného páru. Ve voliérách vyvádí svá mláďata celkem bez problémů. Pro odchov mladých postačí předkládat vaječnou míchanici a poměrně dost klíčeného zrní. Rády mají také loupaný oves. Hnízda u mne stavěly vždy v budkách, ať už s kulatým vletovým otvorem či v polootevřených, nikdy však volně ve větvích. Na jeho kontrolu nejsou choulostivý. den staří apt přír. + lutino Voliérový odchov přírodní + lutina Amady tříbarvé jsou poměrně tvrdí ptáci, kteří snesou bez potíží i krátkodobé ochlazení pod bod mrazu. Chovat se dají i v klecích po páru, kde velikost klece by měla být minimálně 1,2m šířka a okolí hnízdních budek je dobré zamaskovat živými či umělými rostlinami pro klidnější průběh hnízdění. Pohlaví lze rozeznat částečně podle ostřejších barev samce, ale jistější je jeho zpěv, který je u samečků zakončen jakousi trilkou.



Nahoru